Про компанію

Історія розвитку зернозбиральних комбайнів

У більшості матеріалів, в яких описані витоки появи комбайнів, згадується перший патент, який був отриманий в Америці в 1928 році, або ж запатентований перший комбайн 1836 року також у США. Однак, якщо копнути глибше, передісторія виявляється досить цікавою.

Нове - це удосконалене старе

Під час колонізації Австралії у теплому сухому кліматі збирання врожаю з пересохшим колосом традиційними способами виявилося нездійсненним. Це змусило уми думати. Винайдена в 1843 роки машина Джона Рідлі отримала закритий бітер з приводом від коліс. Нова жниварка відповідала за виконання опцій комбайна - левова частка зерна була обмолочена і потрібно було тільки вирішити питання його відділення.


Через сорок років, Х'ю Віктор Маккей винайшов свій особистий очісуючий комбайн з унікальною в своєму роді конструкцією. Створена ним торгова марка використовувалася до 1950 року. За один день ця машина була здатна прибрати до 40,5 га, перевершити її за питомими витратами ні у кого до цих пір так і не вийшло.


Очісуюча жниварка була першою вдалою розробкою, створеною для механізації сільгоспдіяльності.

Зародження класики

Спершу в жниварках застосовувалися пристрої обертового ріжучого типу. Внаслідок ударів по стеблу втрати зерна були дуже істотними, в порівнянні з ручним прибиранням.

Першою успішною жниваркою, була машина Сміта, оснащена диском, який виконував зрізи без ударів. Згодом з'ясувалося, що цей диск дуже швидко стає тупим і непридатним для використання.

Вперше мотовило було використано в 1822 році вчителем Генрі Оглем і механіком Брауном.

В пристрої Патрика Білля використовувався зворотно-поступальний ріжучий елемент і стрічковий транспортер. Цей винахід був настільки успішним, що певне число випущеної продукції потрапило і в Америку. Однак Білль не запатентував свій винахід.


Так, винахідником жниварок, офіційно визнаний Саірус Маккормік, який спільно зі своїми братами для реалізації свого проекту придумали цілу маркетингову стратегію, яка застосовується і сьогодні. Саме їм варто віддати належне за винахід рекламних постерів, мереж філій і польових демонстрацій техніки в експлуатації. Жниварки Маккормік, «зашли» на ура. За двадцять років було реалізовано понад чверть мільйона жниварок. Компанія існувала до 1979 року, після чого не змогла впоратись зі страйками.

Появ молотилки

Барабанна конструкція, створена Меклеямі з Шотландії в 1786 році, була названа англійською або шотландською. Ці пристрої всерйоз спрощували і прискорювали робочий процес. Так, за один день машина могла обробити і завантажити в мішки близько тисячі бушелів зерна, що становить 27 тисячам кілограм.

До початку 30-х років XIX ст. застосовувалися, переважно, молотарки з кіньми. Цим винаходом захоплювалося багато людей, а художники навіть присвячували їм картини.

Виникнення комбайнів

Бріггс і Карпентер в 1836 вдало випробували перший пристрій з барабанною молотаркою. Автором даної конструкції став Хірам Мур. Першим, більш-менш вдалим з комерційної точки зору був Д.Петерсон, в 1875 році.

Варто віддати належне засновнику компанії Caterpillar, Бенджаміну Холту, внесок якого в історії створення комбайна надзвичайно великий. Він змінив шестерний привід на гнучкі зубчасті ремені, що в рази скоротило навантаження. У 90-і роки він винайшов першу машину, яка була здатна працювати на нерівних поверхнях. В майбутньому суттєвих змін комбайни особливо не піддавалися, а тільки лише удосконалилися.

Самохідні комбайни

Паровий самохідний комбайн, винайдений Джорджом Стоктоном Беррі, був випущений в 1887. Через рік в світ вийшли шість таких машин, які за один день могли оброблювати понад сорока гектар.


Пар змінили пристрої з двигуном на бензині. Справжній приголомшливий успіх прийшов до самохідних машин тільки в 60-і роки ХХ століття.

Гості з майбутнього

У міру свого розвитку машини регулярно видозмінювалися і модернізувалися. Їх оснастили закритими кабінами і величезною кількістю електроніки. Але навіть самі новомодні моделі мають впізнавані родові особливості, які були успадковані від найперших моделей.


до всіх новин

інші Новини

05.02.2024

REFARM! Львів 08-09 лютого! Конференція про технології та людей.
дізнатись більше

26.06.2023

Valtra Open Day у Львові!
дізнатись більше

30.05.2023

Стрічковий валкоутворювач KUHN MERGE MAXX 950
дізнатись більше

18.05.2023

Плуг KUHN Multi Leader в полі!
дізнатись більше
перейти до всіх новин