Про компанію

Якою має бути сівалка для пропашних культур?

Точне дотримання відстані між насінням в рядку, стабільно витримана глибина посіву і висока продуктивність - основні вимоги професіоналів до сівалок точного висіву.

Для посіву кукурудзи, соняшнику найбільш популярні дводискові сошники, які дають можливість добре провести посів як по оранці, так і по мінімальній обробці грунту. При посіві ж цукрових буряків домінує класичний анкерний сошник. (Опубліковано в №1.2010г.)

За принципом роботи висівних апаратів сівалки для пропашних культур діляться на три типи:

  • механічні
  • пневматичні (вакуумні)
  • пневматичні (позитивного тиску)
  • Механічні

    Підпружинений пальцевий апарат підбирає по одній зернині і в процесі обертання пальців викладає його на конвеєрну смужку елеваторного типу, а далі через зернопроводи в посівну борозну.

    Рекомендована швидкість до 8 км / год. Великий насіннєвий бункер (70 л) зменшує час простою сівалки і компенсує низьку продуктивність. Для змащення механізму потрібне постійне додавання до насіння графіту.

    Вакуумні

    За допомогою розрідженого повітря насіння кріпиться до отворів висівного диску. Диск має два чистика з індивідуальним налагодженням.

    Фотосенсор перевіряє більше точність захоплення, ніж точність висіву насіння. Система вимагає точних налаштувань і гомогенного насіння (розмір і форма насіння однакові). Небажані високі швидкості і нерівні поверхні (слід уникати). Чистики і ущільнення - зношувані частини.

    Позитивного тиску

    Працює з вентилятором, який створює надлишковий тиск. Висівний диск має наскрізні лунко-подібні отвори, в які в передкамері потрапляє кілька насінин одночасно. При обертанні диску лунка підходить до форсунки зі стисненим повітрям і за рахунок різниці тисків в лунці залишається лише одна насінина, решта повертається в передкамеру. Універсальний диск здійснює висів усіх фракцій культури, регулюється за допомогою повітряної заслонки на насіннєвому ящику.


    У Німеччині проведено незалежне дослідження якості посіву сівалками трьох типів.

    Умова: сівалки обладнані двухдисковими сошниками
    Культура – кукурудза
    Сорт Padrio (KWS), маса 1000 насінин – 310 г
    Швидкість посіву 6, 8 и 10 км/год.

    У межах досліду контролювались:

  • точність дотримання інтервалів між насінинами в рядку
  • кількість подвійних насінин
  • кількість пропущених насінин


  • При швидкості 6 км / год сівалки позитивного тиску і механічна показують найкращий результат. При підвищенні швидкості до 10 км / год відхилення у сівалки позитивного тиску зростає на 3,1 мм, тоді як у механічної практично в два рази - на 13,4 мм. У вакуумної сівалки стабільно високе відхилення на всіх швидкостях.

    При швидкості 8 км / год найкращі показники має механічна сівалка, при підвищенні швидкості всього на 2 км / год показник різко зростає до 2,9%. Кількість подвійних насінин у сівалки позитивного тиску при 6 і 10 км / год не перевищує 1%, але при 8 км / год є найвищим серед сівалок. Вакуумна сівалка займає середнє положення при всіх швидкостях.

    За пропусками насінин механічна сівалка має найгірші показники на всіх швидкостях - максимально 3,5% невисіяних насінин при 8 км / год. У сівалки позитивного тиску на цій же швидкості взагалі відсутні пропуски, досягаючи лише 0,3% при 10 км / год. Відсоток пропущених насінин у вакуумній сівалці коливається від 0,7 до 1,5.

    Висновок:

    За результатами аналізу лідером є сівалка позитивного тиску, показавши найкращі результати при найвищій швидкості 10 км / год. При швидкості 6 км / год вакуумна сівалка разом з сівалкою позитивного тиску знаходяться приблизно в рівних умовах, тоді як у механічної в три рази вище відсоток пропущених насінин. При 8 км / год у сівалки позитивного тиску 1,3% подвійних насінин, але більше пропусків у вакуумної (1,5%) і механічної (3,5%) сівалок виводять її на перші позиції.

    Олександр Мирненко,
    ТОВ «КЕТ Україна»

    Джерело: http://www.zerno-ua.com/?p=8124

    Більш детальна інформація про посівну і грунтообробну техніку представлена в розділі Посівна техніка.

    до всіх новин

    інші Новини

    05.02.2024

    REFARM! Львів 08-09 лютого! Конференція про технології та людей.
    дізнатись більше

    26.06.2023

    Valtra Open Day у Львові!
    дізнатись більше

    30.05.2023

    Стрічковий валкоутворювач KUHN MERGE MAXX 950
    дізнатись більше

    18.05.2023

    Плуг KUHN Multi Leader в полі!
    дізнатись більше
    перейти до всіх новин