Про компанію

Особливості підготовки зернозбиральних комбайнів до сезону збирання

Особливості підготовки зернозбиральних комбайнів до сезону збирання

Час простою зернозбиральної машини під час жнив становить 0,13% втрат врожаю через осипання. Крім того, в процесі функціонування комбайна існують втрати продукту за жнива до 24%, що має колосальний вплив на рентабельності зернової галузі України.

Оптимально допустимий рівень втрат зерна за жаткою становить 1%, за платформою 0,5%, молотильним пристроєм 1,5%, що виступає наслідком можливостей, закладених при розробці і виробництві зернозбиральної машини.

На стадії експлуатації обсяг зазначених вище втрат може бути досягнутий в умовах дотримання принципів технічного обслуговування ремонту сільськогосподарського обладнання, зберігання та здійснення всіх технічних і технологічних регулювань комбайна, в іншому випадку втрат буде значно більше.

Платформа-підбирач

Недотримання умов зберігання сприяє понад 50% випадків відмов платформи-підбирача зернозбиральної техніки. Порушення принципів зберігання призводить до негативних наслідків: втрати пружності, ураження покриття, розшарування і подовження ременів тощо.

У процесі підготовки до періоду збору необхідно звертати увагу на стан замку покриття, оскільки розшарування в даному випадку недопустимі. Натяг має бути таким, щоб відстань між планкою і напрямним роликом не перевищувало 15 мм. Не можна допускати появи тріщин на кронштейнах коліс. Після зняття покриття полотна розглядають провідний вал на предмет наявності тріщин. Варіатор транспортера м'яко змінює швидкість переміщення. Похибки неприпустимі.

Мірки муфти

Як правило, підготовка мірок муфт для зернозбиральної машини закінчується контролем їх наявності. Разом з тим, пружини муфт остаточно деформуються і втрачають свою еластичність. Корозія на дисках, поломки, підгоряння допускати не можна. Важливо, щоб пружини рівномірно взаємодіяли з диском. Відстань між витками має бути не менше 0,2 мм.

З метою фіксації моменту спрацьовування муфти встановлюють вал з муфтою і за допомогою динамометра визначають момент спрацьовування. При недостатності пристосувань, що дозволяють контролювати крутний момент спрацьовування муфт в машині СК-5. Ви можете за допомогою гайок стиснути пружини до торкання витків, після чого відкрутити гайки на 1-2 обороту в фрикційних і на 6 в кулачкових муфтах. У даній позиції необхідно накрутити контргайки.

Ланцюгові передачі

Складність застосування ланцюгових передач полягає у відсутності своєчасної діагностики, внаслідок чого ланцюги залишаються в роботі до тих пір, поки не спрацюються. Змінюватися можуть ведуча і ведена зірочки. В ході підготовки оцінюється стан ланцюгів, зірочок і натяжних пристосувань. Ланцюги з ушкодженнями та деформаціями пластин, а також іншими ураженнями повинні змінюватися. Не можна допускати злом і викришування зубів.

Зірочки повинні без переміщення триматися на валах. Видозміна і обрив зварних кріплень, розрив і поразки різьблення, яка фіксує натяжну зірочку, неприпустимі. Зірочка натяжної конструкції в зафіксованому вигляді повинна знаходитися в одній площині з контуром ланцюгової передачі. Можливо невелике відхилення до 0,2 мм на 100 мм міжцентрової відстані. Одноплоскість зірок з контуром ланцюга залишається без уваги, приводячи до простою зернозбирального комбайну в момент падіння і поразки ланцюга при експлуатації.

до всіх новин

інші Новини

05.02.2024

REFARM! Львів 08-09 лютого! Конференція про технології та людей.
дізнатись більше

26.06.2023

Valtra Open Day у Львові!
дізнатись більше

30.05.2023

Стрічковий валкоутворювач KUHN MERGE MAXX 950
дізнатись більше

18.05.2023

Плуг KUHN Multi Leader в полі!
дізнатись більше
перейти до всіх новин