Про компанію

Роберт Лавінюков: Біогаз - це енергетична незалежність, яку неможливо переоцінити

Тема альтернативних джерел енергії в Україні піднімається все частіше. Це не дивно. Маючи на сході такого «ненадійного постачальника» природного газу і прагнучи до членства в Євросоюзі, ми повинні дбати про власну енергетичну безпеку і максимальну незалежність від Росії. Про перспективи розвитку біогазових установок і біоенергетичних проектів у вітчизняному АПК ми поговорили з керівником підрозділу силових установок компанії «Цеппелін Україна» Робертом Лавінюковим. Вже понад 15 років наш спікер займається технічними рішеннями в альтернативній енергетиці.

Latifundist.com: Яке місце займає біогаз в Україні?

Роберт Лавінюков: Сьогодні всі розуміють - наявність природного газу не гарантовано, і він дуже дорогий. Тому доводиться думати про те, як здешевити енергію і звідки її брати взагалі. Відповідь - альтернативні джерела енергії. Дійсно, в Україні вони зараз, як кажуть «на слуху». Біогаз в цьому сенсі досить привабливий. Головна його перевага - можна виробляти електроенергію як для своїх потреб, так і для продажу в мережу.

Latifundist.com: Наскільки розвинена і як швидко розвивається його видобуток? Що заважає розвитку видобутку біогазу в Україні? А що, навпаки, може допомогти?

Роберт Лавінюков: Потрібно розуміти, виробництво біогазу вимагає складних і дорогих технологій. Проектів з його видобування в Україні поки небагато. Головна причина - високі початкові інвестиції. Також власникам незрозумілі розрахункові терміни окупності, або ж вони занадто великі. Для розвитку галузі біогазу потрібні особливі умови, стимули. Рішення із зеленим тарифом виглядало досить непогано. Зараз на підписанні у Президента знаходиться законопроект №2010, який повинен прибрати багато протиріч і зробити галузь більш привабливою. В першу чергу, він дозволить здійснювати бізнес-прогнозування з достатньою достовірністю. За останній рік під вивіскою «надзвичайного стану в енергетиці» держава відносилася до зеленого тарифу досить волюнтаристськи. Було скасовано валютну прив'язку з перерахунку тарифу, адміністративно його «зрізали» в 2 рази. Це сильно відлякнуло інвесторів.

Latifundist.com: Кому в Україні найбільш цікаві біогазові станції?

Роберт Лавінюков: Ми виділяємо кілька груп споживачів цих технологій. Перші - це великі аграрні холдинги. Вони розглядають ці можливості для диверсифікації основної діяльності. Це будівництво енергетичних об'єктів та продаж електроенергії в мережу. По можливості, також утилізація тепла для власних потреб. Це дійсно великі проекти, починаючи від 4 МВт до 20-30 МВт.

Друга досить велика група споживачів, яким цікаві потужності від 100 кВт до 200 кВт. Це середні фермерські господарства, яким цікаві відразу кілька ефектів: утилізувати відходи свого виробництва, отримати енергетичну незалежність і знизити свої витрати на енергоносії.

Також сміттєві звалища - це отримання газу з органічних відходів. І також є можливість отримання газу з очисних споруд.

Latifundist.com: Чи вважаєте Ви, що біогаз важливий для вітчизняного АПК? Чому?

Роберт Лавінюков: Швидше АПК важливий для біогазу. Потенціал виробництва цього палива з біомаси, відходів тваринництва і птахівництва величезний. Ніша не зайнята. Оцінки майбутнього прибутку вражають уяву. Якщо говорити про енергетичну стратегію, то це одна з основних можливостей заміщення природного газу з Росії.

Latifundist.com:У якій сфері сьогодні повинні в першу чергу задуматися про біогаз: рослинництві або тваринництві? Чому?

Роберт Лавінюков: Думаю, в рівній мірі. Але відмінності полягають у тому, що у рослинників є труднощі з розрахунком циклу завантаження протягом року. Вони отримують основний обсяг зеленої маси в певну пору року, а підтримувати роботу установки потрібно цілий рік. А в тваринництві, птахівництві органічні відходи виникають більш ритмічно. Всі ці проблеми можна вирішити. Але потрібні правильний підхід і розрахунки.

  
Клікніть, щоб збільшити зображення

Latifundist.com: Яка приблизна вартість біогазової установки в Україні на сьогоднішній день?

Роберт Лавінюков: Я орієнтуюся на побажання середніх і малих господарств. Це станції на 100-300 кВт. Розрахунок показує: щоб вони були інвестиційно привабливі, необхідно, щоб питома вартість всього біоенергетичного комплексу (біогазова станція + електростанція) не перевищувала 3 тис. євро за 1 кВт встановленої електричної потужності. Якщо це 100 кВт, то вартість - 300 тис. євро. Не більше. Це немаленька ціна. Але при ній можна обгрунтовано розраховувати, що витрати окупляться.

Для великих господарств питомі капітальні витрати значно знижуються. Але немає сенсу невеликому підприємству будувати велику станцію, якщо її нічим буде завантажити.

Latifundist.com: Чи можна розраховувати на міжнародні інвестиції та гранти в цьому питанні? Можливо, вони вже здійснюються на території України?

Роберт Лавінюков: Інвесторів дещо відлякали події останнього року. Тепер їх доведеться переконувати, що ситуація надалі буде стабільною. Але ніша все ж таки приваблива, і, я повторюся, не зайнята. Як тільки будуть зрозумілі та стабільні умови для інвесторів, гроші прийдуть. Тому, інвестиції можливі, але в перспективі.

Зараз кошти можуть давати під працюючі проекти, у яких є можливість розширення. Також можна залучати кошти грантових програм, але їх також воліють виділяти під розширення існуючих потужностей або підвищення їх ефективності, або, наприклад, під зміну складу сировини.



Latifundist.com: Чи повинна держава виділяти на це гроші?

Роберт Лавінюков: Скоріше ні. Від держави вимагають тільки зрозумілих умов гри. А в іншому це повинна бути приватна ініціатива.

Latifundist.com: Що пропонує компанія «Цеппелін Україна» тим, хто будує або вже має біогазову установку?

Роберт Лавінюков: Однин з ключових напрямків нашого підрозділу силових установок - це генераторні установки, що працюють на різних типах газоподібного палива, в тому числі й на альтернативних газах з малим вмістом метану і значним вмістом інших компонентів. Ми пропонуємо комплексні рішення, які ефективно трансформують енергію біогазу в електричну енергію і тепло. Ці рішення підбираються із застосуванням обладнання провідного світового виробника - американської фірми CATERPILLAR, офіційним дилером якого наша компанія є вже більше 60-ти років. Лінійка біогазових генераторних агрегатів цього бренду включає установки з одиничною потужністю від 400 кВт до 4400 кВт. А для відносно невеликих потужностей, до 300 кВт, ми пропонуємо генераторні агрегати нашого партнера - чеської компанії «ТЕДОМ».



На початкових етапах ми надаємо консультаційну підтримку з підбору додаткового обладнання біоенергетичного комплексу - систем підготовки та очищення газу. Для цього ми за допомогою спеціального обладнання виконуємо аналіз складу газу і динаміки зміни його якості. На підставі результатів, ми можемо допомогти підібрати електростанцію, яка працюватиме ефективно, тривалий період часу і з мінімальною кількістю зупинок.

Latifundist.com: Що Ви вважаєте перевагами Вашої компанії?

Роберт Лавінюков: Ми є надійним партнером для наших клієнтів. «Цеппелін Україна» - фінансово стабільне підприємство, що підтверджено високим кредитним рейтингом нашої материнської компанії в Німеччині. Також, в силу нашої корпоративної філософії, ми дуже дорожимо своїм ім'ям і репутацією. За майже 20 років роботи в Україні ми створили потужну сервісну базу, яка включає не тільки склади запасних частин та майстерні, а й сучасний центр з ремонту двигунів. Сервісні інженери забезпечені транспортом і всіма необхідними інструментами для надання швидкої та якісної підтримки. Також ми пропонуємо онлайн моніторинг експлуатаційних параметрів обладнання, що допомагає уникнути аварійних ситуацій, які можуть призвести до відмов або поломок. Ми відчуваємо себе впевнено, і це надає впевненості нашим клієнтам.
 

Latifundist.com: Які можуть бути «підводні камені» при встановленні обладнання? Що потрібно передбачити, розрахувати?

Роберт Лавінюков: По-перше, кращий режим роботи обладнання досягається при паралельній роботі з зовнішньою мережею. На початковому етапі необхідно передбачити можливість приєднання до мереж. Вона не завжди є, а часто може виявитися дуже дорогим заходом.

По-друге, електростанції на біогазі повинні працювати з електричним навантаженням близьким до максимального. Якщо вони працюють із завантаженням менше 50%, то ефективність їх застосування різко знижується. А це помітно зменшує економічну доцільність експлуатації. Тому, спочатку об'єкт треба спроектувати так, щоб агрегати були максимально завантажені в цілорічному режимі. Краще спроектувати об'єкт скромніше, ніж зробити масштабний проект, який не принесе очікуваної віддачі.

І нагадаю для тих, хто планує використовувати зелену масу, важливо розрахувати рівномірне завантаження станції протягом року. Можливо, знадобиться спеціальне сховище для біомаси.

Latifundist.com: Скільки реально заощадить аграрій, якщо матиме біогазову установку в своєму господарстві? І коли вона зможе себе окупити (за який термін)?

Роберт Лавінюков: Можу сказати з досвіду минулого опалювального сезону: при використанні альтернативних джерел енергії досягається багато економічних ефектів. В першу чергу - енергетична безпека. У тих умовах, в яких зараз перебуває наша країна, її важко переоцінити.

Якщо приймуть закон про зелений тариф, то окупність таких установок настане в осяжному майбутньому. І в досить привабливі терміни. Крім того, потрібно враховувати ефект, який можна отримати від зниження витрат на тепло за рахунок утилізації тепла від систем двигуна внутрішнього згоряння. І, безумовно, вироблювана електроенергія, як для власних потреб, так і для продажу.

Альтернативна енергія - це майбутнє, в яке потрібно вкладати вже сьогодні.

Інформація підготовлена Національним агропорталом Latifundist.com
 
до всіх новин

інші Новини

05.02.2024

REFARM! Львів 08-09 лютого! Конференція про технології та людей.
дізнатись більше

26.06.2023

Valtra Open Day у Львові!
дізнатись більше

30.05.2023

Стрічковий валкоутворювач KUHN MERGE MAXX 950
дізнатись більше

18.05.2023

Плуг KUHN Multi Leader в полі!
дізнатись більше
перейти до всіх новин