Про компанію

Яку функцію виконує глибокорозпушувач?

Яку функцію виконує глибокорозпушувач?

Глибокорозпушування має на увазі обробку ґрунту без обороту пласта зі збереженням поверхневого шару. У порівнянні з іншими ґрунтообробними пристосуваннями глибокорозпушувач досягає до 60-80 см.

Мета застосування глибокорозпушувачів

Обробка глибокорозпушувачами гарантує ураження плужного ґрунту, що утворився за роки, для збереження його вологості. В результаті Ви отримуєте реальну користь від цього рішення.

Глибокорозпушування є найбільш ефективним прийомом, який дозволяє зібрати та запасти вологість у глибоких шарах ґрунту. Будь-яка техніка, яка працює зі зміщенням ґрунту, борона, культиватор або плуг на складному ґрунті, будь то чорнозем чи суглинки, залишає ущільнення, які називають плужним ґрунтом. Дане явище сприяє тому, що вологість не може проникнути в глибинні шари ґрунту і збирає виключно верхні її шари, що у разі великої кількості опадів сприяє заболочуванню. Волога, яка не проникла вглиб ґрунту і наситила лише його верхній шар, довго не може просохнути, не даючи приступити до весняних польових маніпуляцій в ранній оптимальний період, а після посіву залишки вологи оперативно застосовуються рослинністю і випаровуються. Кореневище рослин не здатне подолати потужну плужну підошву та розміщується виключно у верхній частині, де вже немає вологості. Так, в областях зі зниженим числом опадів вже на початку літа рослини потребують вологи. Це питання можна легко вирішити за допомогою глибокого розпушування. Виконання глибокорозпушування також запобігає розвитку на полях вітрової та водної ерозії ґрунтів.

Коли доцільно виконувати глибокорозпушування?

До глибокорозпушування краще вдаватися з осені. Навесні, коли сніг відтанув, волога добре вбирається в ґрунт, за рахунок чого вдається вийти в поле в оптимальні терміни, а зібрана в глибинних шарах ґрунту волога, потроху витрачається рослинністю. Водночас коренева система без проблем набуває собі вологості.

Глибокорозпушувачі доцільно застосовувати за будь-якої технології землеробства, так класичної, так і нульової. При нульовій технології, коли оранка не виконується, глибокорозпушувачі використовуються не рідше одного разу на 3-5 років для обробки підошви і переущільненого шару ґрунту. Завдяки цьому вдається застрахуватися від посухи та примножити врожай.

Яку функцію виконує глибокорозпушувач?
Яку функцію виконує глибокорозпушувач?
h5>Різновид культури і глибини залягання плужного ґрунту

Виходячи з виду культури, що вирощується і сформованої на ґрунті плужної підошви виявляється потрібна глибина обробки поля чизелями. Наприклад, для зернових культур, коли кореневища залягає не глибоко, розпушування здійснюються на глибину 40-50 см. Для культур із сильним кореневищем, таких як кукурудза, соняшник, іноді потрібна обробка в межах 60 см.

Важливо брати до уваги тип захисту

Захист зрізним болтом. У процесі досягнення граничного навантаження на стійку болт починає розриватися, а стійка відходить на задній план, пропускаючи при цьому через себе каміння та кореневища дерев. Для повернення стійки в робочу позицію її потрібно висунути вперед і знову закріпити за допомогою зрізного болта. Для роботи на легких та середньоважких ґрунтах.

Ресорний захист. У разі наїзду на перешкоду стійка починає відходити назад, ресора прогинається, проходить перешкоду та повертає стійку у початкову позицію. Для роботи на складних та кам'янистих ґрунтах.

Відповідно, застосування технології глибокорозпушування дає можливість запобігти недолікам вологи, яку отримують сільськогосподарські рослини в ході зростання та розвитку разом з тим попереджаючи втрати врожаю та сприяючи лише його примноженню. Правильно підібраний агрегат, його захоплення та комплектація дозволить застосувати з підвищеною продуктивністю та ефективністю на ваших полях.

до всіх новин

інші Новини

05.02.2024

REFARM! Львів 08-09 лютого! Конференція про технології та людей.
дізнатись більше

26.06.2023

Valtra Open Day у Львові!
дізнатись більше

30.05.2023

Стрічковий валкоутворювач KUHN MERGE MAXX 950
дізнатись більше

18.05.2023

Плуг KUHN Multi Leader в полі!
дізнатись більше
перейти до всіх новин